Je tuin vergroenen? Daar is subsidie voor!

De gevolgen van klimaatverandering zijn steeds beter zichtbaar. We krijgen te maken met perioden van extreme neerslag en extreme droogte. Een groene tuin zorgt ervoor dat het water weg kan en dat de temperatuur aangenamer blijft. Wist je dat je subsidie kunt aanvragen voor het verduurzamen van je tuin?

 

Tegels eruit, groen erin. Dat is de nieuwe trend. We worden immers altijd vrolijk van een groene tuin met kleurrijke bloemen. Maar dat is niet het enige argument. Een groene tuin zorgt er ook voor dat we de gevolgen van klimaatverandering beter kunnen doorstaan.

 

Minder wateroverlast

Regenbuien worden heviger, er valt meer regen in kortere tijd. Door tegels uit je tuin te halen en er groen voor terug te plaatsen, kan regenwater makkelijker de bodem in. Zo komt er minder regenwater in het riool terecht waardoor het riool minder snel overbelast raakt. Op die manier ontstaat er minder wateroverlast en daarmee ook minder waterschade.

 

Koelere tuin

Naast de hevige regenval, krijgen we ook steeds vaker te maken met extreme droogte. Een groene tuin heeft dan een groot voordeel: door de bomen en planten blijft het koeler in je tuin en daarmee vaak ook in je huis.

 

Daarnaast is het slim om het regenwater in je tuin op te vangen, bijvoorbeeld in een regenton of een ondergrondse waterberging. Dit water kun je in droge perioden gebruiken om je planten water te geven. Zo bespaar je (schaars) drinkwater.  

 

Subsidie

Het aanpakken van je tuin kan aardig in de papieren lopen. Daarom verstrekt meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten een subsidie voor het verduurzamen van je tuin of het plaatsen van een groen dak.

 

Via de Groene Subsidiewijzer vind je een actueel overzicht van de beschikbare subsidies per gemeente. Je vindt hier subsidies voor woningeigenaren, maar er zijn ook opties voor Verenigingen van Eigenaren en huurders.

 

Samenwerken

Tip: Om in aanmerking te komen voor sommige subsidies, moet je een bepaald aantal vierkante meters oppervlak aanpakken. Dit geldt bijvoorbeeld voor het aanleggen van een groen dak. Haal je het alleen niet? Dan kun je kijken naar een samenwerking met de buren.

Cookie instellingen