Een extra potje voor je pensioen? Benut de jaarruimte
Het pensioen. Het lijkt vaak nog ver weg en daardoor zijn veel ondernemers daar nog lang niet mee bezig. Maar voor je het weet, is het zover. Hoe kom jij je oude dag door? Als ondernemer bouw je immers geen pensioen op via een werkgever. De jaarruimte is een van de mogelijkheden om zelf een potje op te bouwen voor later. De mogelijkheden hiervoor zijn door de wijzigingen in de pensioenwet verder uitgebreid. Hoe zit dat?
Alleen een AOW-uitkering is in de meeste gevallen niet genoeg om van te leven op je oude dag. Daarom is het goed om – zeker als ondernemer – nog aanvullende zaken te regelen voor je pensioen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Het is belangrijk om te kijken naar de opties die het beste bij jouw situatie passen.
Sommige ondernemers lossen bijvoorbeeld extra af op de hypotheek wanneer zij een financiële meevaller hebben. Hierdoor worden de maandlasten lager en bij verkoop van de woning houd je een mooie spaarpot over.
Wat houdt de jaarruimteregeling in?
De jaarruimteregeling is ook een interessante manier om extra pensioen op te bouwen. Volgens de jaarruimteregeling mag je elk kalenderjaar een maximaal bedrag op een pensioenrekening storten. Dit is bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering of een bankspaarrekening. Je betaalt nu maandelijks een premie en op een bepaald moment – bijvoorbeeld als je met pensioen gaat – kun je het bedrag periodiek laten uitkeren. Het bedrag dat je mag aftrekken is behoorlijk verhoogd bij de invoering van de nieuwe Pensioenwet.
De hoogte van het bedrag is afhankelijk van je belastbaar inkomen en je pensioentekort van het voorafgaande jaar. Je kunt tot vijf jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd nog premie inleggen.
Fiscaal interessant
Het bedrag dat je op de pensioenrekening stort, is fiscaal aftrekbaar. Dat maakt de regeling extra interessant. Je gaat pas belasting betalen als de bank of verzekeraar het opgebouwde bedrag gaat uitkeren. Wellicht val je na de pensioengerechtigde leeftijd in een andere belastingschijf, waardoor je ook minder belasting hoeft te betalen.
Daarnaast ziet de Belastingdienst het opgebouwde saldo niet als vermogen; hierdoor hoef je geen vermogensrendementsheffing te betalen. Je mag het opgebouwde bedrag vaak niet in één keer laten uitkeren. Dit moet in minimaal vijf jaar.
Met terugwerkende kracht profiteren
Wil jij je jaarruimte gaan inzetten voor je pensioen? Laat je dan goed informeren over de mogelijkheden en kies de vorm die het beste bij jou past. Ga je gebruikmaken van de jaarruimteregeling? Dan kun je deze met terugwerkende kracht inzetten over de laatste tien jaar.
Meer weten?
Wil je meer weten over het benutten van de jaarruimte of het opbouwen van pensioen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag met persoonlijk advies.