Tips om je huis winterklaar te maken

De winter staat voor de deur. De tijd van het jaar om lekker binnen te blijven met kaarsjes en warme chocolademelk. Terwijl het binnen warm en gezellig is, is het buiten koud en nat. Je huis heeft het daardoor zwaar te voorduren. Wat kun je doen om je huis helemaal winterklaar te maken. We hebben een aantal tips.

 

Sneeuw, regen en vorst verslechteren de conditie van je huis aanzienlijk. Daarom is het belangrijk om wat extra aandacht te besteden aan het onderhoud in de winter. Met een kleine inspanning, kun je veel gedoe voorkomen. In dit artikel zetten we een aantal tips voor je op een rij.

 

Dakgoten

We beginnen met een simpel klusje. Maak aan het begin van de winter – nadat alle blaadjes van de bomen zijn gevallen – je dakgoten schoon. De dakgoten en regenpijpen kunnen verstopt raken door bladeren en ander vuil. Dat kan leiden tot lekkages. Schone dakgoten en regenpijpen zorgen ervoor dat het water makkelijk weg kan. Een bladvanger in de regenpijp kan helpen bij het schoonhouden van de afvoer.

 

Schoorsteenveger

We blijven nog even op het dak, het laten vegen van je schoorsteen is ook een belangrijk jaarlijks klusje. Veel roet in een schoorsteen is gevaarlijk omdat het kan leiden tot een schoorsteenbrand. Daarom is het belangrijk om je schoorsteen te laten reinigen door een deskundig onderhoudsbedrijf. Vraag altijd om een bewijs van de geleverde dienst, de verzekeraar kan hierom vragen bij brandschade.

 

Cv-ketel

De cv-ketel moet hard werken om je huis in de winter lekker warm te houden. Je wil natuurlijk niet dat het apparaat het in de winter begeeft. Laat je ketel daarom ieder jaar controleren door een gecertificeerde monteur. Zo ben je grote problemen vaak voor en zit je niet in de kou.

 

Buitenkraan

Je staat er misschien niet meteen bij stil, maar het afsluiten van de buitenkraan is een belangrijke taak aan het begin van de winter. Als het water in de leidingen bevriest, dan kunnen de leidingen scheuren. Dat zorgt voor lekkages. Sluit de kraan daarom op tijd af.

 

Wees alert op lekkages

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen is het toch belangrijk alert te zijn op lekkages. Zie je ergens beginnende schade door water, ga dan direct op zoek naar de oorzaak. Schakel indien nodig professionele hulp in. Door er op tijd bij te zijn, kun je erger voorkomen.

 

Controleer naast het dak en de muren ook de radiatoren op lekkages. Een lekkende radiator kan zorgen voor flinke schade. Daarnaast is je huis sneller warm als er voldoende water in de radiatoren zit.

 

Verzekering

Het is belangrijk om je huis goed te onderhouden. Verzekeraars sluiten schade door achterstallig onderhoud namelijk vaak uit van dekking. Naast deze algemene bepaling benoemen verzekeraars in de verzekeringsvoorwaarden of clausules vaak nog specifieke onderhoudsverplichtingen waaraan moet worden voldaan om bij schade een vergoeding te krijgen.

 

Energiezuinig huis

Naast het onderhoud van je huis, is het ook belangrijk om te kijken naar het energieverbruik. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de verwarming een graadje lager te zetten. Dat kan uiteindelijk een aanzienlijk verschil maken op je energierekening.

 

Daarnaast kun je aan het begin van je winter even alle ramen en deuren nalopen om te kijken of er ergens kiertjes zijn. Een klein kiertje kan in de winter al zorgen voor tocht. Dat is een onaangenaam gevoel in huis en het zorgt voor een hogere energierekening. Met bijvoorbeeld een tochtstrip zijn de kieren eenvoudig te dichten.

 

Budget

Veel gemeenten stellen een budget beschikbaar voor het energiezuiniger maken van je huis. Op de site van de gemeente vind je hier meer informatie over. Van dat budget kun je bijvoorbeeld een tochtstrip, een tochtborstel voor de brievenbus of radiatorfolie kopen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor een hypotheek?

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een email:

0485-573439 of info@vanlunenadvies.nl

meer informatie? 

Cookie instellingen